Franska federationen för historiska audioguider

Notre Dame-katedralen

ljudguider på svenska


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Notre-Dame de Paris Cathedral    Kathedrale Notre-Dame de Paris    kathedraal Notre-Dame de Paris    cattedrale di Notre-Dame de Paris    Catedral de Notre-Dame de Paris    Собор Нотр-Дам-де-Пари    巴黎圣母院大教堂    Catedral de Notre-Dame    Notre Dame-katedralen    Notre Dame Katedral    Katedra Notre Dame    Η Παναγία των Παρισίων    Katedrála Notre-Dame    Notre Dame katedrális
Android - ladda ner applikationen gratis på Google Play iPhone- Ladda ner App IOS från App Store


 Notre Dame-katedralen
Notre-Dame de Paris-katedralen, allmänt känd som Notre-Dame, är en av de mest symboliska monumenten i Paris och Frankrike, belägen på Ile de la Cité, och en plats för katolsk tillbedjan, säte för Ärkestiftet i Paris, tillägnad Jungfru Maria.

Började på initiativ av biskop Maurice de Sully, dess konstruktion sträckte sig mer än två århundraden, från 1163 till mitten av 1300-talet. Efter den franska revolutionen gynnade katedralen mellan 1844 och 1864 av en större restaurering, ibland kontroversiell, under ledning av arkitekten Viollet-le-Duc, som införlivade nya element och motiv. Av dessa skäl är stilen inte helt enhetlig: katedralen har karaktärer av tidig gotisk och strålande gotisk. De två rosetterna, som pryder var och en av transeptets armar, är bland de största i Europa.

Den är kopplad till många avsnitt i Frankrikes historia. Kunglig församlingskyrka under medeltiden, den var värd för den heliga kronans ankomst 1239, sedan kröningen av Napoleon I 1804, dopet av Henri d'Artois, hertigen av Bordeaux, 1821 samt begravningen av flera presidenter i Frankrike (Adolphe Thiers, Sadi Carnot, Paul Doumer, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand). Det är också under sina valv som en Magnificat sjunger under befrielsen av Paris 1944. 850-årsjubileet för dess konstruktion firas 2013.

Katedralen inspirerar många konstnärliga verk, särskilt romanen av Victor Hugo Notre-Dame de Paris som publicerades 1831 och som delvis påverkar dess historia. I början av 2000-talet besökte Notre-Dame cirka 13 till 14 miljoner människor varje år. Byggnaden, också en mindre basilika, är därmed det mest besökta monumentet i Europa och en av de mest besökta i världen fram till 2019.

Den 15 april 2019 förstörde en våldsam brand spiran och hela taket som täckte skeppet, kören och transeptet. Detta är den viktigaste katastrofen som katedralen har lidit sedan dess byggande. Notre-Dame har varit stängt för allmänheten på obestämd tid sedan det datumet.

Besök omgivningen

France - Ile-de-France - Paris - Paris