French Federation of Historical Audioguides

Notre Dame Katedral

lydguide på norsk


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Notre-Dame de Paris Cathedral    Kathedrale Notre-Dame de Paris    kathedraal Notre-Dame de Paris    cattedrale di Notre-Dame de Paris    Catedral de Notre-Dame de Paris    Собор Нотр-Дам-де-Пари    巴黎圣母院大教堂    Catedral de Notre-Dame    Notre Dame-katedralen    Notre Dame Katedral    Katedra Notre Dame    Η Παναγία των Παρισίων    Katedrála Notre-Dame    Notre Dame katedrális
Android - last ned applikasjonen gratis på Google Play iPhone- Last ned App IOS fra App Store


 Notre Dame Katedral
Notre-Dame de Paris-katedralen, kjent som Notre-Dame, er en av de mest symbolske monumentene i Paris og Frankrike, som ligger på Ile de la Cité, og et sted for katolsk tilbedelse, sete for Erkebispedømmet Paris, viet jomfru Maria.

Begynte på tilskyndelse av biskop Maurice de Sully, og konstruksjonen strakte seg over mer enn to århundrer, fra 1163 til midten av det fjortende århundre. Etter den franske revolusjonen hadde katedralen nytte mellom 1844 og 1864 av en større restaurering, noen ganger kontroversiell, under ledelse av arkitekten Viollet-le-Duc, som innlemmet nye elementer og motiver. Av disse grunner er ikke stilen helt ensartet: katedralen har karakterer av tidlig gotisk og strålende gotisk. De to rosettene, som pryder hver av armene på transeptet, er blant de største i Europa.

Den er knyttet til mange episoder i Frankrikes historie. Den kongelige sognekirken i middelalderen var den vert for den hellige kronen i 1239, deretter kroningen av Napoleon I i 1804, dåpen til Henri d'Artois, hertugen av Bordeaux, i 1821, samt begravelsen til flere presidenter i den franske republikken (Adolphe Thiers, Sadi Carnot, Paul Doumer, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand). Det er også under sine hvelv at en Magnificat blir sunget under frigjøringen av Paris i 1944. 850-årsjubileet for byggingen feires i 2013.

Katedralen inspirerer mange kunstneriske verk, særlig romanen av Victor Hugo Notre-Dame de Paris utgitt i 1831 og som delvis påvirker dens historie. På begynnelsen av det 21. århundre ble Notre-Dame besøkt av rundt 13 til 14 millioner mennesker hvert år. Bygningen, også en mindre basilika, er dermed det mest besøkte monumentet i Europa og en av de mest besøkte i verden frem til 2019.

15. april 2019 ødela en voldsom brann spiret og hele taket som dekket skipet, koret og transeptet. Dette er den viktigste katastrofen som katedralen har lidd siden byggingen. Notre-Dame har vært stengt for publikum på ubestemt tid siden den datoen.

Besøk omgivelsene

France - Ile-de-France - Paris - Paris