French Federation of Historical Audioguides

Slottet i Versailles

lydguide på norsk


Play

Gratis lydguide

fr    Palace of Versailles    Schloss Versailles     Kasteel van Versailles    Reggia di Versailles    Palacio de Versalles    Версальский дворец    凡尔赛城堡    O Palácio de Versalhes    Slottet i Versailles    Slottet i Versailles    Pałac wersalski    Το Παλάτι των Βερσαλλιών    Palác ve Versailles    Versailles-i kastély
Android - last ned applikasjonen gratis på Google Play iPhone- Last ned App IOS fra App Store


 Slottet i Versailles
Slottet i Versailles er det nest mest besøkte historiske monumentet i Frankrike, like etter Louvre-museet. Ligger i Yvelines-avdelingen (78), og er lett tilgjengelig fra Paris.

Palace of Versailles ble kjent som den mest overdådige bygningen til "Sun King", som ble delegert til den berømte arkitekten Louis Le Vau, og ble kongens og hans hoffs permanente residens fra mai 1682. Mer enn en enkel bygning Dette slottet tar sikte på å herliggjøre monarkisk makt og fransk kunnskap, og er også et politisk middel for Ludvig XIV for å kontrollere sin turbulente adel. Faktisk var det traumet til Fronde (1648-1653) i barndommen som fikk den unge kongen til å sentralisere adelen i Versailles. Dette forklarer delvis bygningens imponerende proporsjoner, som strekker seg over 63154 m2, fordelt på 2300 rom, hvorav 1000 er en del av museet.

Da Ludvig XIV døde i 1715, var den fremtidige Ludvig XV bare 5 år gammel, så det var fetteren hans hertugen av Orleans som overtok regentskapet og flyttet tilbake til Paris. Ved tiltredelsen av Louis XV i 1723 ble slottet igjen hjemmet til det franske monarkiet, frem til 6. oktober 1789. Etterpå er slottet tidvis bebodd av de store skikkelsene fra de forskjellige politiske regimene som etterfølger hverandre i Frankrike som Napoleon I, Louis XVIII, Charles X, Louis-Philippe I, Napoleon III ...

Å besøke Slottet i Versailles handler ikke bare om å beundre den arkitektoniske skjønnheten og prakten fra Ancien Régime. Det er også å gå inn i personvernet til konger og deres slektninger, oppdage rettsintriger for å oppfatte et fragment av vår fortid.

Historien om Palace of Versailles

Louis XIII sa "den rettferdige"

For sin første jakt ble den unge Dauphin - fremtidig Ludvig XIII - brakt til Versailles 24. august 1607. Han oppdaget der et sted fullt av vilt hvor faren Henri IV likte å dra. I følge legen Héroard, som bemerket dette første besøket, så det ut til at han ikke kom tilbake dit før 1617. Han kom tilbake dit i 1621, og den som har vært konge siden 1610 er lidenskapelig opptatt av det perfekte miljøet for jaktaktiviteten: ideell beliggenhet mellom hovedboligen Saint-Germain-en-Laye og Paris, de omkringliggende skogene vrimler av vilt.

Ludvig XIV solkongen

Versailles / Louis XIV-paret virker uatskillelig da Versailles er identifisert med Louis XIV og omvendt. Hvis den første eksisterte lenge før den andre, veldig ung, hadde Ludvig XIV en ekte lidenskap for Versailles og bestemte seg for å utvide den langt utover grensene faren hadde satt. Suverenien hadde en reell visjon for stedet, ble arkitekt og bygde mesterverket i sitt liv som vil forbli evig forbundet med ham.

Fremtidens Ludvig XIV kom til Versailles for første gang i oktober 1641, da faren Ludvig XIII sendte ham dit med sin bror for å flykte fra en koppepidemi som raste ved Château de Saint-Germain-en-Laye. Det er tvilsomt at Louis XIV, knapt tre år gammel, husker dette første besøket ... Det var ikke før i 1651 å ha en reell omtale av den nåværende kongen i Versailles. Han tok det "underholdningen av jakten", ifølge Gazette de France av 18. april, i selskap med sin guvernør, før han ble mottatt til middag av kapteinen på slottsvaktene, René de Longueil, president for Maisons. Fra den datoen returnerte den unge suverenen hvert år regelmessig i selskap med sin bror, moren Anne av Østerrike og kardinal Mazarin.

Louis XV den "elskede"

Ved Louis XIVs død i september 1715 forlot retten Versailles for Vincennes og nådde raskt Paris neste desember. Gården opplevde da en lang periode med forlatelse. Guvernøren til stedet får Fontene til å spilles annenhver uke for å opprettholde litt underholdning. Stedet er fortsatt en nysgjerrighet, og tsar Peter den store vil besøke det to ganger mellom mai og juni 1717. Det var ikke før 15. juni 1722 at den unge Louis XV, på hans forespørsel, kom tilbake til Versailles. Hans første bekymring er å fullføre oldefarens arbeid, men også å skape mer intime og bortgjemte rom for å fullføre utdannelsen. Hans sjenanse fikk ham til å formere disse små skapene der han følte seg mer velkomne enn i Louis XIVs offentlige rom.

Louis XVI

Louis XVI ble født i Versailles, akkurat som bestefaren, og ble konge nesten tjue år gammel. Feiringen av ekteskapet hans i 1770 ved Royal Opera med erkehertuginnen av Østerrike Marie-Antoinette markerer en av de største begivenhetene i Versailles på slutten av 1700-tallet. I motsetning til bestefaren tilbrakte Louis XVI mesteparten av tiden i Versailles, hvor han fikk utført flere interiørarbeider.

Besøk omgivelsene

France - Ile-de-France - Yvelines - Versailles