Franse Federatie van historische audiogidsen

Kasteel van Versailles

Audiogids in het Nederlands


Play

Gratis audiogids

fr    Palace of Versailles    Schloss Versailles     Kasteel van Versailles    Reggia di Versailles    Palacio de Versalles    Версальский дворец    凡尔赛城堡    O Palácio de Versalhes    Slottet i Versailles    Slottet i Versailles    Pałac wersalski    Το Παλάτι των Βερσαλλιών    Palác ve Versailles    Versailles-i kastély
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 Kasteel van Versailles
Het paleis van Versailles is het op een na meest bezochte historische monument in Frankrijk, net na het Louvre. Gelegen in het departement Yvelines (78), is het gemakkelijk bereikbaar vanuit Parijs.

Bekend als het meest luxueuze gebouw van de "Zonnekoning", waarvan de realisatie werd gedelegeerd aan de beroemde architect Louis Le Vau, werd het Paleis van Versailles vanaf mei 1682 de permanente residentie van de koning en zijn hofhouding. Meer dan een eenvoudig gebouw Met als doel de monarchale macht en de Franse knowhow te verheerlijken, is dit kasteel ook een politiek middel voor Lodewijk XIV om zijn turbulente adel te beheersen. Het was inderdaad het trauma van de Fronde (1648-1653) tijdens zijn jeugd dat de jonge koning ertoe aanzette om de edelen in Versailles te centraliseren. Dit verklaart gedeeltelijk de indrukwekkende verhoudingen van het gebouw, dat 63.154 m2 beslaat, verdeeld over 2.300 kamers, waarvan er 1.000 deel uitmaken van het museum.

Toen Lodewijk XIV stierf in 1715, was de toekomstige Lodewijk XV slechts 5 jaar oud, dus het was zijn neef, de hertog van Orléans, die het regentschap overnam en terugging naar Parijs. Bij de toetreding van Lodewijk XV in 1723 werd het kasteel opnieuw het huis van de Franse monarchie, tot 6 oktober 1789. Daarna wordt het kasteel af en toe bewoond door de grote figuren van de verschillende politieke regimes die elkaar opvolgen in Frankrijk zoals Napoleon I, Louis XVIII, Charles X, Louis-Philippe I, Napoleon III ...

Een bezoek aan het Paleis van Versailles gaat niet alleen over het bewonderen van de architectonische schoonheid en pracht van het Ancien Régime. Het betreedt ook de privacy van koningen en hun familieleden, ontdekt hofintriges om een ​​fragment van ons verleden waar te nemen.

Geschiedenis van het paleis van Versailles

Lodewijk XIII zei "de Rechtvaardige"

Voor zijn eerste jacht werd de jonge Dauphin - toekomstige Lodewijk XIII - op 24 augustus 1607 naar Versailles gebracht. Hij ontdekte daar een plek vol wild waar zijn vader Henri IV graag heen ging. Volgens zijn arts Héroard, die dit eerste bezoek opmerkte, leek hij daar niet vóór 1617 terug te keren. Hij keerde daar terug in 1621 en degene die koning is sinds 1610 is gepassioneerd door de perfecte omgeving voor de jacht: ideaal gelegen tussen het hoofdverblijf Saint-Germain-en-Laye en Parijs, de omliggende bossen wemelen van wild.

Lodewijk XIV de Zonnekoning

Het koppel Versailles / Lodewijk XIV lijkt onafscheidelijk, aangezien Versailles wordt geïdentificeerd met Lodewijk XIV en vice versa. Als de eerste al lang voor de tweede bestond, heel jong, had Lodewijk XIV een echte passie voor Versailles en besloot hij die verder uit te breiden dan de grenzen die zijn vader had gesteld. De soeverein had een echte visie voor de site, architect worden en het meesterwerk van zijn leven bouwen dat eeuwig met hem verbonden zal blijven.

De toekomstige Lodewijk XIV kwam voor het eerst naar Versailles in oktober 1641, toen zijn vader Lodewijk XIII hem daarheen stuurde met zijn broer om te vluchten voor een epidemie van pokken die woedde op het kasteel van Saint-Germain-en-Laye. Het valt te betwijfelen dat Lodewijk XIV, amper drie jaar oud, zich dit eerste bezoek herinnert ... Het duurde tot 1651 voordat de nu koning in Versailles echt werd genoemd. Hij nam daar "het vermaak van de jacht", volgens de Gazette de France van 18 april, in het gezelschap van zijn gouverneur, voordat hij voor het diner werd ontvangen door de kapitein van de kasteelwachters, René de Longueil, president van Maisons. Vanaf die datum keerde de jonge soeverein daar elk jaar regelmatig terug in het gezelschap van zijn broer, zijn moeder Anne van Oostenrijk en kardinaal Mazarin.

Lodewijk XV de "Geliefde"

Bij de dood van Lodewijk XIV in september 1715 verliet de rechtbank Versailles voor Vincennes en bereikte vervolgens snel Parijs in december. Het landgoed kende toen een lange periode van leegstand. De gouverneur van de plaats laat de fonteinen elke twee weken bespelen om wat entertainment te behouden. De plaats blijft een bezienswaardigheid en tsaar Peter de Grote zal het tussen mei en juni 1717 twee keer bezoeken. Pas op 15 juni 1722 keerde de jonge Lodewijk XV op zijn verzoek terug naar Versailles. Zijn eerste zorg is om het werk van zijn overgrootvader te voltooien, maar ook om meer intieme en afgelegen ruimtes te creëren om zijn opleiding te voltooien. Zijn verlegenheid bracht hem ertoe om deze kleine kabinetten te vermenigvuldigen waarin hij zich meer op zijn gemak voelde dan in de openbare ruimtes van Lodewijk XIV.

Lodewijk XVI

Geboren in Versailles, net als zijn grootvader, werd Louis XVI koning op bijna twintig jaar oud. De viering van zijn huwelijk in 1770 in de Koninklijke Opera met de aartshertogin van Oostenrijk, Marie-Antoinette, markeren een van de grootste gebeurtenissen in Versailles aan het einde van de 18e eeuw. In tegenstelling tot zijn grootvader brengt Lodewijk XVI het grootste deel van zijn tijd door in Versailles, waar hij verschillende klussen heeft gedaan.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Yvelines - Versailles