Franse Federatie van historische audiogidsen

Heilige kapel

Audiogids in het Nederlands


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Holy Chapel      Heilige Kapelle    Heilige kapel    Santa Cappella    Capilla Santa    Святая часовня    圣堂     a capela sagrada    det heliga kapellet    det hellige kapellet    Sainte-Chapelle(Święta Kaplica w Paryżu)    το Άγιο Παρεκκλήσι    Szent kápolna    Svatá kaple v Paříži
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 Heilige kapel
Gebouwd op het Île de la Cité, werd de Sainte Chapelle (ook wel Sainte-Chapelle du Palais genoemd) speciaal gebouwd om de doornenkroon, een stuk van het Ware Kruis en andere relikwieën van de Passie te herbergen.

Een monument dat de mooiste relikwieën waardig is Aan het begin van de 13e eeuw had keizer Boudewijn II van Courtenay, de laatste keizer van Constantinopel, dringend financiële steun nodig. Om zo snel mogelijk geholpen te worden, verkoopt hij de kostbaarste van zijn relikwieën: de doornenkroon, dat wil zeggen de kroon die vóór zijn kruisiging op het hoofd van Jezus Christus werd geplaatst. In de hoop een nemer en een bondgenoot te vinden om een ​​nieuwe kruistocht te beginnen, ondernam hij in 1237 een lange reis door Europa, waarin hij de Franse koning Lodewijk IX ontmoette. Als deze niet bereid is een nieuwe expeditie te beginnen, is hij niettemin zeer geïnteresseerd in de Heilige Kroon en de relikwieën die in Venetië zijn verpand. In ruil voor de som van 135.000 pond werd de doornenkroon naar Frankrijk gebracht en arriveerde in 1239 in Parijs.

De volgende dag wordt er een grote ceremonie georganiseerd, waarbij het relikwie wordt geplaatst in de kapel van Saint-Nicolas de la Cité. Drie jaar later bereiken twee nieuwe relikwieën die door Boudewijn II zijn verkocht Parijs: het relikwie van de Passie en een deel van het Ware Kruis (kruis waarop Jezus zou zijn gekruisigd). Beschouwd als directe getuigen van het verhaal van Jezus en zijn kruisiging, zijn de drie relikwieën in het bezit van de koning stukken die vooral door christenen worden vereerd. Louis IX (Saint Louis) besluit daarom deze kostbare relikwieën op een veel prestigieuzere plek te plaatsen dan de kleine Saint-Nicolas kapel. Hij gaf daarom opdracht tot de bouw van een nieuwe kapel binnen de muren van het voormalige koninklijke paleis op het Île de la Cité, speciaal bedoeld om de heilige relikwieën te huisvesten.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Paris - Paris