Γαλλική Ομοσπονδία Ιστορικών Οδηγοτών

το Άγιο Παρεκκλήσι

οδηγός ήχου στα ελληνικά


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Holy Chapel      Heilige Kapelle    Heilige kapel    Santa Cappella    Capilla Santa    Святая часовня    圣堂     a capela sagrada    det heliga kapellet    det hellige kapellet    Sainte-Chapelle(Święta Kaplica w Paryżu)    το Άγιο Παρεκκλήσι    Szent kápolna    Svatá kaple v Paříži
Android - κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν στο Google Play iPhone - Λήψη εφαρμογής IOS από το App Store


 το Άγιο Παρεκκλήσι
Χτισμένο στο Île de la Cité, το Sainte Chapelle (που ονομάζεται επίσης Sainte-Chapelle du Palais) κατασκευάστηκε ειδικά για να φιλοξενήσει το στέμμα των Αγκαθιών, ένα κομμάτι του Αληθινού Σταυρού και άλλα λείψανα του Πάθους.

Ένα μνημείο που αξίζει να φιλοξενήσει τα πιο όμορφα λείψανα Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Baudouin II του Courtenay, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, χρειάστηκε επειγόντως οικονομική υποστήριξη. Προκειμένου να βοηθηθεί το συντομότερο δυνατό, πουλάει τα πιο πολύτιμα από τα λείψανα του: το στέμμα των αγκαθιών, δηλαδή το στέμμα που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού Χριστού πριν από τη σταύρωσή του. Με την ελπίδα να βρει έναν αγοραστή και σύμμαχο για να ξεκινήσει μια νέα σταυροφορία, έκανε ένα μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη το 1237 κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον Γάλλο βασιλιά Louis IX. Εάν ο τελευταίος δεν θέλει να ξεκινήσει μια νέα αποστολή, εντούτοις ενδιαφέρεται πολύ για το Άγιο Στέμμα και τα λείψανα που υποσχέθηκαν στη Βενετία. Σε αντάλλαγμα για το ποσό των 135.000 λιρών, το στέμμα των Αγκαθιών μεταφέρθηκε στη Γαλλία και έφτασε στο Παρίσι το 1239.

Την επόμενη μέρα, διοργανώνεται μια μεγάλη τελετή, κατά την οποία το λείψανο τοποθετείται στο παρεκκλήσι του Saint-Nicolas de la Cité. Τρία χρόνια αργότερα, δύο νέα λείψανα που πουλήθηκαν από τον Baudouin II φτάνουν στο Παρίσι: το λείψανο του Πάθους και μέρος του Αληθινού Σταυρού (σταυρός στον οποίο θα σταυρώθηκε ο Ιησούς). Θεωρούνται άμεσοι μάρτυρες της ιστορίας του Ιησού και της σταύρωσής του, τα τρία λείψανα που βρίσκονται στην κατοχή του βασιλιά είναι κομμάτια που λατρεύονται ιδιαίτερα από τους Χριστιανούς. Επομένως, ο Louis IX (Saint Louis) αποφασίζει να τοποθετήσει αυτά τα πολύτιμα λείψανα σε πολύ πιο διάσημο μέρος από το μικρό παρεκκλήσι του Saint-Nicolas. Έτσι διέταξε την κατασκευή ενός νέου παρεκκλησιού μέσα στα τείχη του πρώην βασιλικού παλατιού στο Ile de la Cité, που προοριζόταν ειδικά για να στεγάσει τα ιερά λείψανα.

Επισκεφθείτε τη γύρω περιοχή

France - Ile-de-France - Paris - Paris