Γαλλική Ομοσπονδία Ιστορικών Οδηγοτών

Η εκκλησία του Πάνθεον

οδηγός ήχου στα ελληνικά


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Pantheon church    Pantheon Kirche    Pantheon kerk    Chiesa del Pantheon    Iglesia panteón    Пантеон Париж    万神殿巴黎    A Igreja do Panteão    Pantheon Church    Pantheon kirken    Kościół Panteonu    Η εκκλησία του Πάνθεον    Pantheonský kostel    Pantheon templom
Android - κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν στο Google Play iPhone - Λήψη εφαρμογής IOS από το App Store


 Η εκκλησία του Πάνθεον
Το Panthéon είναι ένα νεοκλασικό μνημείο που βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στην καρδιά της συνοικίας Latin, στο βουνό Sainte-Geneviève, βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Place du Panthéon και περιβάλλεται ιδίως από το δημαρχείο του 5ου διαμερίσματος, την Lycée Henri-IV, την εκκλησία Saint-Étienne-du-Mont, της βιβλιοθήκης Sainte-Geneviève και της νομικής σχολής. Ο Rue Soufflot του δίνει μια προοπτική ως προς τους Κήπους του Λουξεμβούργου.

Αρχικά σχεδιάστηκε, τον δέκατο όγδοο αιώνα, να είναι μια εκκλησία που θα στεγάζει το ιερό του Αγίου Γενεύη, από τότε που η Γαλλική Επανάσταση είχε ως στόχο να τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες που έχουν σημειώσει την ιστορία της Γαλλίας εκτός από στρατιωτικές σταδιοδρομίες που συνήθως αφιερώνονται Στρατιωτικό Πάνθεον των Invalides. Υπάρχουν κυρίως θαμμένοι Βολταίροι, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Louis Braille, Sadi Carnot, Émile Zola, Jean Jaurès, Jean Moulin, Jean Monnet, Pierre and Marie Curie, André Malraux ή ακόμα και Alexandre Dumas, που έκαναν την είσοδό τους 2002. Οι Germaine Tillion, Geneviève de Gaulle-Anthonioz, Jean Zay και Pierre Brossolette έκαναν την είσοδό τους εκεί στις 27 Μαΐου 2015. Η Simone Veil, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Antoine Veil, έχει ταφεί εκεί από την 1η Ιουλίου 2018.

Η αρχιτεκτονική επαναλαμβάνει κυρίως την πρόσοψη του Πάνθεον στη Ρώμη, που χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Μ.Χ., ξεπεράστηκε από έναν θόλο εμπνευσμένο από το Tempietto της Εκκλησίας του San Pietro στο Montorio. Τα διάφορα σχέδια της κατασκευής του, η διακόσμηση του, οι επιγραφές και τα σύμβολα που εμφανίζονται εκεί επιτρέπουν να διασχίσει την κατασκευή - αργή και αντίθεση - του γαλλικού έθνους. Αυτό το μνημείο, που θεωρείται χώρος μνήμης, είναι ανοιχτό στο κοινό και το διαχειρίζεται το Center des monuments nationaux.

Επισκεφθείτε τη γύρω περιοχή

France - Ile-de-France - Paris - Paris