Γαλλική Ομοσπονδία Ιστορικών Οδηγοτών

Το Παλάτι των Βερσαλλιών

οδηγός ήχου στα ελληνικά


Play

Δωρεάν οδηγός ήχου

fr    Palace of Versailles    Schloss Versailles     Kasteel van Versailles    Reggia di Versailles    Palacio de Versalles    Версальский дворец    凡尔赛城堡    O Palácio de Versalhes    Slottet i Versailles    Slottet i Versailles    Pałac wersalski    Το Παλάτι των Βερσαλλιών    Palác ve Versailles    Versailles-i kastély
Android - κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν στο Google Play iPhone - Λήψη εφαρμογής IOS από το App Store


 Το Παλάτι των Βερσαλλιών
Το Παλάτι των Βερσαλλιών είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ιστορικό μνημείο στη Γαλλία, αμέσως μετά το Μουσείο του Λούβρου. Βρίσκεται στο τμήμα Yvelines (78), είναι εύκολα προσβάσιμο από το Παρίσι.

Γνωστό ως το πιο πολυτελές κτίριο του "Sun King", η υλοποίηση του οποίου ανατέθηκε στον διάσημο αρχιτέκτονα Louis Le Vau, το Παλάτι των Βερσαλλιών έγινε η μόνιμη κατοικία του βασιλιά και της αυλής του από τον Μάιο του 1682. Περισσότερο από ένα απλό κτίριο Με σκοπό να δοξάσει τη μοναρχική εξουσία και τη γαλλική τεχνογνωσία, αυτό το κάστρο είναι επίσης ένα πολιτικό μέσο για τον Louis XIV να ελέγξει την ταραχώδη αριστοκρατία του. Πράγματι, ήταν το τραύμα του Fronde (1648-1653) κατά την παιδική του ηλικία που ώθησε τον νεαρό βασιλιά να συγκεντρώσει τους ευγενείς στις Βερσαλλίες. Αυτός ο αριθμός εξηγεί εν μέρει τις εντυπωσιακές αναλογίες του κτηρίου, που εκτείνονται σε έκταση 63.154 τ.μ., χωρισμένα σε 2.300 δωμάτια, εκ των οποίων 1.000 είναι μέρος του Μουσείου.

Όταν ο Louis XIV πέθανε το 1715, ο μελλοντικός Louis XV ήταν μόλις 5 ετών, οπότε ήταν ο ξάδερφος του ο Δούκας της Ορλεάνης που ανέλαβε την περιφέρεια και επέστρεψε στο Παρίσι. Με την ένταξη του Λουδοβίκου XV το 1723, το κάστρο έγινε και πάλι το σπίτι της γαλλικής μοναρχίας, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 1789. Στη συνέχεια, το κάστρο κατοικείται περιστασιακά από τις μεγάλες φιγούρες των διαφόρων πολιτικών καθεστώτων που διαδέχονται το ένα το άλλο στη Γαλλία, όπως ο Ναπολέων Ι, ο Λουδοβίκου XVIII, ο Κάρολος Χ, ο Λούις-Φίλιππος Ι, ο Ναπολέων ΙΙΙ ...

Η επίσκεψη στο Παλάτι των Βερσαλλιών δεν είναι μόνο να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική ομορφιά και το μεγαλείο του Ancien Régime. Επίσης, μπαίνει στην ιδιωτικότητα των βασιλιάδων και των συγγενών τους, ανακαλύπτει ίντριγκες δικαστηρίων, προκειμένου να αντιληφθεί ένα κομμάτι του παρελθόντος μας.

Ιστορία του παλατιού των Βερσαλλιών

Ο Louis XIII είπε "ο Δίκαιος"

Για το πρώτο του κυνήγι, ο νεαρός Dauphin - ο μελλοντικός Louis XIII - μεταφέρθηκε στις Βερσαλλίες στις 24 Αυγούστου 1607. Ανακάλυψε εκεί ένα μέρος γεμάτο παιχνίδι όπου ο πατέρας του Henri IV ήθελε να πάει. Σύμφωνα με τον γιατρό του Héroard, ο οποίος σημείωσε αυτήν την πρώτη επίσκεψη, δεν φάνηκε να επιστρέφει εκεί πριν από το 1617. Επέστρεψε εκεί το 1621 και αυτός που είναι βασιλιάς από το 1610 είναι παθιασμένος με το τέλειο περιβάλλον για τη δραστηριότητα του κυνηγιού: Σε ιδανική τοποθεσία μεταξύ της κύριας κατοικίας του Saint-Germain-en-Laye και του Παρισιού, τα γύρω δάση γεμίζουν με παιχνίδι.

Louis XIV ο ήλιος βασιλιάς

Το ζευγάρι των Βερσαλλιών / Louis XIV φαίνεται αδιαχώριστο καθώς οι Βερσαλλίες ταυτίζονται με τον Louis XIV και το αντίστροφο. Αν το πρώτο υπήρχε πολύ πριν από το δεύτερο, πολύ νεαρό, ο Louis XIV είχε ένα πραγματικό πάθος για τις Βερσαλλίες και αποφάσισε να το επεκτείνει πολύ πέρα ​​από τα όρια που είχε θέσει ο πατέρας του. Ο κυρίαρχος είχε ένα πραγματικό όραμα για τον ιστότοπο, να γίνει αρχιτέκτονας και να χτίσει το αριστούργημα της ζωής του, το οποίο θα παραμείνει αιώνια συνδεδεμένο μαζί του.

Ο μελλοντικός Louis XIV ήρθε στις Βερσαλλίες για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1641, όταν ο πατέρας του Louis XIII τον έστειλε εκεί με τον αδερφό του για να φύγει από μια επιδημία ευλογιάς που μαινόταν στο Château de Saint-Germain-en-Laye. Είναι αμφίβολο ότι, μόλις τρία χρονών, ο Louis XIV θυμάται αυτήν την πρώτη επίσκεψη ... Μόλις το 1651 είχε μια πραγματική αναφορά του τώρα βασιλιά στις Βερσαλλίες. Πήρε «την ψυχαγωγία του κυνηγιού» ​​εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα της Γαλλίας της 18ης Απριλίου, στη συντροφιά του κυβερνήτη του, πριν δεχτεί δείπνο από τον αρχηγό των φρουρών του κάστρου, Ρενέ ντε Λονγκέιλ, πρόεδρο του Maisons. Από εκείνη την ημερομηνία, ο νεαρός κυρίαρχος επέστρεφε εκεί τακτικά κάθε χρόνο μαζί με τον αδερφό του, τη μητέρα του Άννα της Αυστρίας και τον Καρδινάλιο Μαζαρίν.

Louis XV το "Αγαπημένο"

Μετά το θάνατο του Louis XIV το Σεπτέμβριο του 1715, το δικαστήριο εγκατέλειψε τις Βερσαλλίες για τον Vincennes και έφτασε γρήγορα στο Παρίσι τον επόμενο Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, το κτήμα γνώρισε μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης. Ο κυβερνήτης του τόπου παίρνει τα Σιντριβάνια να παίζονται κάθε δύο εβδομάδες για να διατηρήσει κάποια διασκέδαση. Το μέρος παραμένει περιέργεια και ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας θα το επισκεφτεί δύο φορές μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 1717. Μόλις στις 15 Ιουνίου 1722 ο νεαρός Λούις XV, κατόπιν αιτήματός του, επέστρεψε στις Βερσαλλίες. Η πρώτη του ανησυχία είναι να ολοκληρώσει το έργο του παππού του, αλλά και να δημιουργήσει πιο οικεία και απομονωμένα μέρη για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Η ντροπή του τον οδήγησε να πολλαπλασιάσει αυτά τα μικρά ντουλάπια στα οποία ένιωθε πιο άνετα από ό, τι στους δημόσιους χώρους του Louis XIV.

Louis XVI

Γεννημένος στις Βερσαλλίες, όπως και ο παππούς του, ο Louis XVI έγινε βασιλιάς σχεδόν είκοσι ετών. Οι εορτασμοί του γάμου του το 1770 στη Βασιλική Όπερα με την Archduchess της Αυστρίας Marie-Antoinette σηματοδοτούν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στις Βερσαλλίες στα τέλη του 18ου αιώνα. Σε αντίθεση με τον παππού του, ο Louis XVI περνά τον περισσότερο χρόνο του στις Βερσαλλίες, όπου έχει κάνει πολλά εσωτερικά έργα.

Επισκεφθείτε τη γύρω περιοχή

France - Ile-de-France - Yvelines - Versailles