Γαλλική Ομοσπονδία Ιστορικών Οδηγοτών

Η Παναγία των Παρισίων

οδηγός ήχου στα ελληνικά


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Notre-Dame de Paris Cathedral    Kathedrale Notre-Dame de Paris    kathedraal Notre-Dame de Paris    cattedrale di Notre-Dame de Paris    Catedral de Notre-Dame de Paris    Собор Нотр-Дам-де-Пари    巴黎圣母院大教堂    Catedral de Notre-Dame    Notre Dame-katedralen    Notre Dame Katedral    Katedra Notre Dame    Η Παναγία των Παρισίων    Katedrála Notre-Dame    Notre Dame katedrális
Android - κατεβάστε την εφαρμογή δωρεάν στο Google Play iPhone - Λήψη εφαρμογής IOS από το App Store


 Η Παναγία των Παρισίων
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, γνωστός ως Notre-Dame, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού και της Γαλλίας, που βρίσκεται στο Ile de la Cité, και ένας τόπος καθολικής λατρείας, έδρα του Αρχιεπισκοπή Παρισιού, αφιερωμένη στην Παναγία.

Ξεκίνησε με την υποκίνηση του επισκόπου Maurice de Sully, η κατασκευή του διήρκεσε περισσότερους από δύο αιώνες, από το 1163 έως τα μέσα του 14ου αιώνα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο καθεδρικός ναός επωφελήθηκε μεταξύ 1844 και 1864 από μια μεγάλη αποκατάσταση, μερικές φορές αμφιλεγόμενη, υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Viollet-le-Duc, ο οποίος ενσωμάτωσε νέα στοιχεία και μοτίβα. Για τους λόγους αυτούς, το στιλ δεν είναι απολύτως ομοιόμορφο: ο καθεδρικός ναός έχει χαρακτήρες πρώιμου γοτθικού και λαμπερού γοτθικού. Οι δύο ροζέτες, που κοσμούν κάθε ένα από τα χέρια του transept, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Συνδέεται με πολλά επεισόδια στην ιστορία της Γαλλίας. Βασιλική ενοριακή εκκλησία του Μεσαίωνα, φιλοξένησε την άφιξη του Αγίου Στέμματος το 1239, μετά τη στέψη του Ναπολέοντα Α το 1804, το βάπτισμα του Χένρι ντ 'Αρτόις, του Δούκα του Μπορντό, το 1821, καθώς και την κηδεία του αρκετοί πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας (Adolphe Thiers, Sadi Carnot, Paul Doumer, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand). Είναι επίσης κάτω από τα θησαυροφυλάκια του ένα τραγούδι Magnificat κατά την απελευθέρωση του Παρισιού το 1944. Η 850η επέτειος της κατασκευής του γιορτάζεται το 2013.

Ο καθεδρικός ναός εμπνέει πολλά καλλιτεχνικά έργα, ιδίως το μυθιστόρημα του Victor Hugo Notre-Dame de Paris που δημοσιεύθηκε το 1831 και το οποίο επηρεάζει εν μέρει την ιστορία του. Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Notre-Dame επισκέφθηκε περίπου 13 έως 14 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Το κτίριο, επίσης μια μικρή βασιλική, είναι επομένως το πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο επισκέφθηκε τον κόσμο μέχρι το 2019.

Στις 15 Απριλίου 2019, μια βίαιη πυρκαγιά κατέστρεψε το κτύπημα και ολόκληρη τη στέγη που κάλυπτε τον σηκό, τη χορωδία και το τραγούδι. Αυτή είναι η πιο σημαντική καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός από την κατασκευή του. Η Notre-Dame έκλεισε στο κοινό για αόριστο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αυτή.

Επισκεφθείτε τη γύρω περιοχή

France - Ile-de-France - Paris - Paris