Francia Történelmi Audioguides Szövetség

Notre Dame katedrális

audioguide magyarul


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Notre-Dame de Paris Cathedral    Kathedrale Notre-Dame de Paris    kathedraal Notre-Dame de Paris    cattedrale di Notre-Dame de Paris    Catedral de Notre-Dame de Paris    Собор Нотр-Дам-де-Пари    巴黎圣母院大教堂    Catedral de Notre-Dame    Notre Dame-katedralen    Notre Dame Katedral    Katedra Notre Dame    Η Παναγία των Παρισίων    Katedrála Notre-Dame    Notre Dame katedrális
Android - töltse le ingyen az alkalmazást a Google Playről iPhone- Download App IOS from the App Store


 Notre Dame katedrális
A Notre Dame de Paris katedrális, közismert nevén Notre-Dame, Párizs és Franciaország egyik legemlékezetesebb emléke, az Ile de la Cité-n található, és a katolikus istentiszteleti hely, az érsekség székhelye. Párizsban, Szűz Máriának szentelve.

Maurice de Sully püspök kezdeményezésére kezdődött, építkezése több mint két évszázadon át tartott, 1163-tól a tizennegyedik század közepéig. A francia forradalom után a székesegyház 1844 és 1864 között jelentős, néha ellentmondásos felújításban részesült Viollet-le-Duc építész irányításával, aki új elemeket és motívumokat épített be. Ezen okokból kifolyólag a stílus nem teljesen egységes: a székesegyház korai gótikus és sugárzó gótikus karakterekkel rendelkezik. A két rozetta, amely a keresztmetszet mindkét karját díszíti, Európa legnagyobbjai közé tartozik.

Franciaország történelmének számos epizódjához kapcsolódik. A középkori királyi plébániatemplom 1239-ben a Szent Korona érkezését, majd I. Napóleon 1804-es megkoronázását, Henri d'Artois bordeaux-i herceg 1821-ben történt megkeresztelését, valamint temetését adta otthona. a Francia Köztársaság több elnöke (Adolphe Thiers, Sadi Carnot, Paul Doumer, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand). A boltozat alatt található, hogy Párizs 1944-es felszabadításakor Magnificat-t énekelnek. Építésének 850. évfordulóját 2013-ban ünneplik.

A székesegyház számos művészi alkotást inspirál, különösen Victor Hugo Notre-Dame de Paris 1831-ben megjelent regényét, amely részben befolyásolja történetét. A 21. század elején a Notre-Dame-ot évente mintegy 13–14 millióan látogatták. Az ugyancsak kisebb bazilika, így Európa leglátogatottabb műemléke, és 2019-ig az egyik leglátogatottabb a világon.

2019. április 15-én erőszakos tűz pusztította el a templomtornyot és a hajót, a kórust és a keresztmetszetet borító teljes tetőt. Ez a legfontosabb katasztrófa, amelyet a székesegyház elszenvedett. A Notre-Dame határozatlan időre bezárt a nyilvánosság előtt.

Látogassa meg a környéket

France - Ile-de-France - Paris - Paris