Francia Történelmi Audioguides Szövetség

Louvre-palota

audioguide magyarul


Play

Ingyenes audio útmutató

fr    Louvre Museum    Louvre Museum    Louvre museum    museo di Louvre    Museo del Louvre    музей Лувр    罗浮宫博物馆    Palác Louvre    O Palácio do Louvre    Louvre-palatset     Louvre-palasset    Muzeum w Luwrze    Μουσείο του Λούβρου    Louvre-palota
Android - töltse le ingyen az alkalmazást a Google Playről iPhone- Download App IOS from the App Store


 Louvre-palota
A Louvre-palota egykori királyi palota Párizs 1. kerületében, a Szajna jobb partján, a Tuileries kert és a Saint-Germain-l'Auxerrois templom között. A több mint 135 000 m2 beépített területen terül el a Louvre-palota Európa legnagyobb palotája, és az Aalsmeer virágpiac után a kontinens második legnagyobb épülete. Ma a Louvre múzeumnak ad otthont.

A Louvre építése elválaszthatatlan Párizs történetétől. 800 évig terjed, bár a palota általános tervét csak a reneszánsz idején képzelték el. V. Károly ott alapította rezidenciáját, és olyan állapotot adott a palotának, amelyet XIV. Lajos uralkodásáig megtartott.

2018-ban 10,2 millió látogatóval - akiknek egynegyede francia - ez a világ leglátogatottabb múzeuma, és Franciaország leglátogatottabb kulturális helyszíne az Eiffel-torony előtt, a Notre-Dame de Paris székesegyház előtt becslések szerint 13,6 millió látogatóval ingyenesen hozzáférhető műemlékek vezetője.

A Louvre királyi palota

A mai világ egyik legnagyobb múzeumának termeiben járva gyakran megfeledkezik arról, hogy a Louvre, miután erőd volt, több évszázadon át az uralkodó és családja lakóhelyévé vált. Előfordul, hogy az uralkodók csak rövid ideig éltek ott, előnyben részesítve a Loire-völgy édességét vagy Versailles pompáját. A bútorok és dekorációs tárgyak már régen eltűntek, de a falak és a mennyezetek tanúságot tesznek azokról az időkről, amelyek most véget értek. Sétáljon át a palota termein, hálószobáin, lépcsőin vagy istállóin: a középkori időszak néhány jelmezéből menjen a Napkirály korának pompás belső terébe ... és álmodozzon a kastély életének pompájáról.

01- Saint-Louis szoba

Középkori Louvre - 137. szoba

Amikor Philippe Auguste 1190 körül úgy döntött, hogy megépíti a Louvre-ot, az épületet nem a király lakhelyének szánták, hanem helyőrséget akarták elhelyezni. Kevéssé ismert az épületről, ami megmagyarázza, miért nem lehet meghatározni ennek a helyiségnek a funkcióját. Itt merül el az egyetlen középkori belső tér félhomályában, amelyet még mindig megőriztek a Louvre-ban. Három korszak összefonódik itt: a falak Philippe Auguste-ból (1180-1223) származnak; a már elpusztult boltozatok és azok támaszai Saint Louis (1226-1270) - innen kapta a nevet ennek a helyiségnek; ami a felszín harmadát elfoglaló hatalmas árkádokat illeti, azok a XVI. Figyelje meg, hogyan öltöztetik fel ezeket az oszlopokat, amelyek egykor a boltozatot támogatták. A szoba berendezése józan, de szép. Figyelje meg az oszlopfők elegáns lombozatát vagy a grimaszos fejeket, amelyek a boltozatok kiesését a falakon díszítik. Eredetileg alacsony szoba volt, részben földbe vájva. Ezt a vak szobát egykor a falak tetején áttört ablakok világították meg.

Útmutató a következő műhöz: Vigye végig lépéseit a modell után, és a leszálláskor menjen fel a lépcsőn, amely azonnal felfelé megy fel balra. Az első ajtó, amely jobbra nyílik, a Caryatides szobájába vezet.

02- A kariatidák szobája

Görög, etruszk és római régiségek - 348. szoba

1547-től eltűnt a középkori Louvre, amelyet apránként felváltott egy modern palota. A Caryatides szoba a szíve. 1610 júniusában ott állították ki IV. Henri viaszképét. Így a párizsiak meditálni tudtak a jó király Ravaillac által meggyilkolt "maradványai" előtt. 1658. október 24-én ugyanabban a darabban Molière először lépett fel XIV Lajos előtt. Figyelje meg a hely méreteit és dekorációját. Palotája községházához II. Henri ünnepélyes és újszerű környezetet szeretett volna. A megvalósítást Pierre Lescot építészre és Jean Goujon szobrászra bízta. Nézze meg a zenészek tribünjét a terem bejárata fölött: négy női alak, a kariatidák, ezek az ősi női oszlopok támasztják alá, amelyeket itt találunk először Franciaországban. Eredetileg egy részben aranyozott fa mennyezet színt és meleget hozott az egészbe. Ha pazar partikra került sor itt, akkor a szoba nem egyáltalán nem csak szórakozásra szánt hely volt. Irány a terem többi részétől oszlopokkal elválasztott és impozáns kandalló uralta terület: ez volt az a "bíróság", ahol a király igazságot szolgáltatott.

Útmutató a következő műhöz: Kilép a szobából ugyanazon az ajtón keresztül, mint a kifelé menet, és menjen fel a jobbra lévő nagy lépcsőn. Az első leszállásnál álljon meg. A padok lehetővé teszik a pihenést és a lépcső figyelését.

Látogassa meg a környéket

France - Ile-de-France - Paris - Paris