Franse Federatie van historische audiogidsen

Louvre museum

Audiogids in het Nederlands


Play

Gratis audiogids

fr    Louvre Museum    Louvre Museum    Louvre museum    museo di Louvre    Museo del Louvre    музей Лувр    罗浮宫博物馆    Palác Louvre    O Palácio do Louvre    Louvre-palatset     Louvre-palasset    Muzeum w Luwrze    Μουσείο του Λούβρου    Louvre-palota
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 Louvre museum
Het Louvre is een voormalig koninklijk paleis gelegen in het 1e arrondissement van Parijs op de rechteroever van de Seine, tussen de Jardin des Tuileries en de kerk Saint-Germain-l'Auxerrois. Het Louvre Palace, dat zich uitstrekt over een bebouwde oppervlakte van meer dan 135.000 m2, is het grootste paleis van Europa en het op een na grootste gebouw op het continent, na de Bloemenmarkt van Aalsmeer. Tegenwoordig herbergt het het Louvre.

De bouw van het Louvre is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Parijs. Het omvat meer dan 800 jaar, hoewel het algemene plan van het paleis pas in de Renaissance werd voorgesteld. Karel V vestigde er zijn residentie, waardoor het paleis een status kreeg die het behield tot het bewind van Lodewijk XIV.

Met 10,2 miljoen bezoekers in 2018, waarvan een kwart Frans is, is het het meest bezochte museum ter wereld en de meest bezochte culturele site in Frankrijk voor de Eiffeltoren, met de kathedraal Notre-Dame de Paris in hoofd van monumenten met gratis toegang met naar schatting 13,6 miljoen bezoekers.

Het Louvre Palais Royal

Als je door de zalen van een van de grootste musea ter wereld loopt, vergeet je vaak dat het Louvre, nadat het een fort was geweest, eeuwenlang een verblijfplaats is geworden voor de vorst en zijn familie. Soms woonden de heersers daar voor een korte tijd en gaven de voorkeur aan de zoetigheden van de Loire-vallei of de pracht van Versailles. Meubels en decoratieve objecten zijn allang verdwenen, maar muren en plafonds getuigen van die tijd die nu voorbij is. Loop door de zalen, slaapkamers, trappen of stallen van het paleis: van de weinige overblijfselen uit de middeleeuwen, ga naar de prachtige interieurs uit de tijd van de Zonnekoning ... en droom van de pracht van het kasteelleven.

01- Salle Saint-Louis

Middeleeuws Louvre - Kamer 137

Toen Philippe Auguste rond 1190 besloot het Louvre te bouwen, was het gebouw niet bedoeld als woonplaats voor de koning, het was bedoeld om een ​​garnizoen te huisvesten. Er is weinig bekend over het gebouw, wat verklaart waarom de functie van deze kamer niet kan worden gespecificeerd. Hier word je ondergedompeld in het halfduister van het enige middeleeuwse interieur dat nog in het Louvre bewaard is gebleven. Drie tijdperken zijn hier met elkaar verweven: de muren dateren van Philippe Auguste (1180-1223); de gewelven, nu vernietigd, en hun steunen van Saint Louis (1226-1270) - vandaar de naam die aan deze kamer is gegeven; Wat betreft de krachtige arcades, die een derde van het oppervlak beslaan, dateren ze uit de 16e eeuw. Let op de manier waarop ze een van deze zuilen "kleden" die ooit de kluis ondersteunden. De inrichting van de kamer is sober maar netjes. Let op het elegante gebladerte van de kolomkapitelen of de grijnzende hoofden die de dropouts van de gewelven op de muren sieren. Oorspronkelijk een lage kamer en gedeeltelijk in de grond uitgehouwen, werd deze nu blinde kamer ooit verlicht door ramen die aan de bovenkant van de muren waren doorboord.

Routebeschrijving naar het volgende werk: Ga terug naar het model en neem op de overloop de trap die direct links omhoog gaat. De eerste deur die rechts van je opengaat, leidt naar de kamer van de Caryatides.

02- Kamer van de Kariatiden

Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden - kamer 348

Vanaf 1547 verdween het middeleeuwse Louvre, beetje bij beetje vervangen door een modern paleis. De Caryatides-kamer is er het hart van. In juni 1610 werd daar een wassen beeld van Henri IV tentoongesteld. Zo konden de Parijzenaars mediteren voor de "overblijfselen" van de goede koning vermoord door Ravaillac. Op 24 oktober 1658 trad Molière in hetzelfde stuk voor het eerst op voor Lodewijk XIV. Let op de afmetingen en de inrichting van de plaats. Voor het dorpshuis van zijn paleis wilde Henri II een plechtige en vernieuwende setting. Hij vertrouwde de realisatie toe aan de architect Pierre Lescot en de beeldhouwer Jean Goujon. Kijk naar de muzikantentribune boven de ingang van de zaal: deze wordt ondersteund door vier vrouwenfiguren, de kariatiden, deze oude vrouwenzuilen die we hier voor het eerst in Frankrijk gebruiken. Oorspronkelijk bracht een deels verguld houten plafond kleur en warmte aan het geheel. Als hier weelderige feesten plaatsvonden, was de kamer niet voor alles een plek die alleen bedoeld was voor plezier. Ga naar het gebied dat door zuilen van de rest van de hal wordt gescheiden en wordt gedomineerd door een imposante open haard: dit was de "rechtbank" waar de koning recht uitsprak.

Routebeschrijving naar het volgende werk: Verlaat de kamer door dezelfde deur als op de weg naar buiten en ga de grote trap rechts van je op. Stop bij de eerste overloop. Met banken kunt u uitrusten en naar de trappen kijken.

03- Henri II-trap

De Henri-II-trap was de grote trap van het Renaissance-paleis. Een menigte hovelingen leende het elke dag om naar de koning te gaan. Deze muren hebben veel stemmen gehoord! vrienden of vijanden, die commentaar leveren op het leven van de soeverein of duistere plannen beramen ... De trap waarvan je nu de treden beklimt, is voorlopig erg modern. Bewonder de monumentaliteit van de volumes van deze dubbele vlucht: ze is recht en niet meer cirkelvormig zoals in de middeleeuwen. Deze mode komt uit Italië naar ons toe. Waardeer de kwaliteit van het decor, waar het monogram van de koning (H) naast de symbolen van Diana, godin van de jacht (hertenkoppen en andere dieren) staat, en een van de favoriete afleidingen van de koning benadrukt. Als de middeleeuwse trappen louter functionele ruimtes zijn, is de nieuwe trap van het Louvre een ware praalpaleis geworden die het dorpshuis op de begane grond (fase 2) verenigt met de appartementen van de vorst, een verdieping hoger (podium 7).

Routebeschrijving naar het volgende werk: Ga de tweede trap op en als je de eerste verdieping bereikt, draai je meteen naar rechts. Stop in de tweede kamer die je doorkruist (kamer 662-1-Sully).

04- Henri II-kamer

Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden - kamer 662

Toen de koning in het Louvre woonde, diende de antichambre om de verzoekers geduldig te houden, maar er werden ook feesten gegeven. Elke ochtend wachtten hier veel hovelingen op het einde van de opstandingsceremonie van de koning. Met hen stonden muzikanten, kleermakers, kousen, sokkenmakers en doktoren klaar om in de behoeften van Zijne Majesteit te voorzien. Hier ben je in de eerste kamer van het appartement van de koning, de voorkamer. De huidige uitstraling van deze kamer dateert uit de tijd van Lodewijk XIV, die in 1660 besloot om twee kamers uit de Renaissance - de kleerkast en de voorkamer - te combineren tot een eenpersoonskamer van grotere afmetingen. Het centrale deel van het houtwerk aan het plafond dateert uit de 16e eeuw. Let op de rijke versiering van gebeeldhouwd en verguld hout, versierd met de figuur van Hendrik II; de timmerman Francisque Scibec de Carpi voerde het uit in samenwerking met de beeldhouwer Etienne Carmoy. Zoek naar de dubbele L die op verschillende plaatsen verschijnt: het zal je helpen de toevoegingen van Lodewijk XIV te identificeren. Verrassen de schilderijen u? Ze werden in 1953 gemaakt door de schilder Georges Braque om het vorige, door de tijd beschadigde decor te vervangen.

Routebeschrijving naar het volgende werk: Sla in de volgende kamer direct linksaf. Ga rechtdoor: u doorkruist de kamers met terracotta uit de Griekse oudheid en vervolgens de kamers die zijn gewijd aan de collecties Egyptische oudheden. Wanneer je de overloop van de trap bereikt, ga je naar links, steek je twee kamers over en ga je de paradezaal van de koning binnen (kamer 638 -1-Sully).

05- King's parade kamer

Egyptische oudheden - kamer 638

De kamer wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de opstandceremonie: de koning slaapt in een andere kamer ernaast (stap 6). Deze kamer herbergt vaak de "zakenraad" die de familieleden van de vorst samenbrengt. In de 16e eeuw luisterden Karel IX en Henri III vaak in deze kamer naar de verwijten van hun moeder, Catherine de Medici, en het advies van de hertog van Guise. In de 19e eeuw werd hier het houtwerk van de slaapkamer van de koning, op de eerste verdieping van het paviljoen van de koning (fase 7), naar boven gehaald.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Paris - Paris