Franse Federatie van historische audiogidsen

Eiffeltoren

Audiogids in het Nederlands


Play

Gratis audiogids

fr    Eiffel Tower    Eiffelturm    Eiffeltoren    Torre Eiffel    Torre Eiffel    Эйфелева башня    埃菲尔铁塔    Torre Eiffel    Eiffeltornet    Eiffeltårnet    Wieża Eiffla    Πύργος του Άιφελ    Eiffelova věž    Eiffel-torony
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 Eiffeltoren
De Eiffeltoren is een 324 meter hoge plas ijzeren toren (met antennes) gelegen in Parijs, aan de noordwestelijke kant van het Champ-de-Mars Park aan de oevers van de Seine in het 7e arrondissement. Het officiële adres is 5, avenue Anatole-France.

geschiedenis van de Eiffeltoren

Gebouwd in twee jaar door Gustave Eiffel en zijn medewerkers voor de Wereldtentoonstelling van Parijs van 1889, en aanvankelijk "toren van 300 meter" genoemd, werd het het symbool van de Franse hoofdstad en een toeristische plaats op de voorgrond: het is is de derde meest bezochte Franse culturele site in 2015, met 5,9 miljoen bezoekers in 20163. Sinds de opening voor het publiek heeft het meer dan 300 miljoen bezoekers verwelkomd.

De Eiffeltoren, oorspronkelijk 312 meter hoog, bleef veertig jaar lang het hoogste monument ter wereld. Het tweede niveau van de derde verdieping, ook wel de vierde verdieping genoemd, bevindt zich op 279,11 meter en is het hoogste openbaar toegankelijke observatieplatform in de Europese Unie en het tweede hoogste in Europa, achter de Ostankino-toren in Moskou. met als hoogtepunt 337 meter. De hoogte van de toren is verschillende keren vergroot door de installatie van talrijke antennes. In het verleden gebruikt voor veel wetenschappelijke experimenten, wordt het nu gebruikt als zender voor radio- en televisieprogramma's.

De geschiedenis van de bouw van de Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren ingehuldigd na twee jaar en twee maanden bouwen. Wat toen het hoogste kunstmatige gebouw ter wereld was, zou het vlaggenschipmonument worden van de Wereldtentoonstelling van 1889, met als thema de Franse Revolutie.

Een toren die sinds 1789 het symbool zou zijn van de viering van de vooruitgang van wetenschap en technologie in Frankrijk, maar waarvan de constructie tot heftige controverses leidde, met name van Franse kunstenaars en intellectuelen die hiertegen verschillende pamfletten en artikelen publiceerden "Babel Tower".

Aanvankelijk voorlopig, daarna met vernietiging bedreigd, was de Eiffeltoren echter meteen een succes toen ze werd geopend voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Een monument dat ondanks de controverses slaagde en vandaag de beroemdste ter wereld is geworden.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Paris - Paris