Franse Federatie van historische audiogidsen

kathedraal Notre-Dame de Paris

Audiogids in het Nederlands


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Notre-Dame de Paris Cathedral    Kathedrale Notre-Dame de Paris    kathedraal Notre-Dame de Paris    cattedrale di Notre-Dame de Paris    Catedral de Notre-Dame de Paris    Собор Нотр-Дам-де-Пари    巴黎圣母院大教堂    Catedral de Notre-Dame    Notre Dame-katedralen    Notre Dame Katedral    Katedra Notre Dame    Η Παναγία των Παρισίων    Katedrála Notre-Dame    Notre Dame katedrális
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 kathedraal Notre-Dame de Paris
De kathedraal Notre-Dame de Paris, algemeen bekend als de Notre-Dame, is een van de meest karakteristieke monumenten van Parijs en Frankrijk, gelegen op het Ile de la Cité, en een plaats van katholieke eredienst, zetel van de Aartsbisdom Parijs, gewijd aan de Maagd Maria.

Begonnen op instigatie van bisschop Maurice de Sully, besloeg de bouw meer dan twee eeuwen, van 1163 tot het midden van de veertiende eeuw. Na de Franse Revolutie profiteerde de kathedraal tussen 1844 en 1864 van een grote, soms controversiële, restauratie onder leiding van de architect Viollet-le-Duc, die nieuwe elementen en motieven opnam. Om deze redenen is de stijl niet helemaal uniform: de kathedraal heeft vroeggotische en stralende gotiek. De twee rozetten, die elk van de armen van het transept sieren, behoren tot de grootste van Europa.

Het is gekoppeld aan vele afleveringen in de geschiedenis van Frankrijk. Koninklijke parochiekerk in de middeleeuwen, waar de Heilige Kroon in 1239 werd gearriveerd, daarna de kroning van Napoleon I in 1804, de doop van Henri d'Artois, de hertog van Bordeaux, in 1821, evenals de begrafenis van verschillende presidenten van de Franse Republiek (Adolphe Thiers, Sadi Carnot, Paul Doumer, Charles de Gaulle, Georges Pompidou, François Mitterrand). Het is ook onder zijn gewelven dat een Magnificat wordt gezongen tijdens de bevrijding van Parijs in 1944. De 850ste verjaardag van de bouw wordt gevierd in 2013.

De kathedraal inspireert veel artistieke werken, met name de roman van Victor Hugo Notre-Dame de Paris die in 1831 werd gepubliceerd en die gedeeltelijk de geschiedenis ervan beïnvloedt. Aan het begin van de 21ste eeuw werd de Notre-Dame jaarlijks bezocht door zo'n 13 tot 14 miljoen mensen. Het gebouw, ook een kleine basiliek, is daarmee het meest bezochte monument in Europa en tot 2019 een van de meest bezochte ter wereld.

Op 15 april 2019 verwoestte een gewelddadige brand de torenspits en het hele dak van het schip, het koor en het transept. Dit is de belangrijkste ramp die de kathedraal sinds de bouw heeft geleden. De Notre-Dame is sinds die datum voor onbepaalde tijd gesloten voor het publiek.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Paris - Paris