Franse Federatie van historische audiogidsen

Pantheon kerk

Audiogids in het Nederlands


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Pantheon church    Pantheon Kirche    Pantheon kerk    Chiesa del Pantheon    Iglesia panteón    Пантеон Париж    万神殿巴黎    A Igreja do Panteão    Pantheon Church    Pantheon kirken    Kościół Panteonu    Η εκκλησία του Πάνθεον    Pantheonský kostel    Pantheon templom
Android - download de applicatie gratis op google play iPhone- Download App IOS uit de App Store


 Pantheon kerk
Het Panthéon is een neoklassiek monument in het 5e arrondissement van Parijs. In het hart van het Quartier Latin, op de berg Sainte-Geneviève, in het centrum van de Place du Panthéon en met name omringd door het stadhuis van het 5e arrondissement, het Lycée Henri-IV, de kerk Saint-Étienne-du-Mont, van de bibliotheek Sainte-Geneviève en van de rechtenfaculteit. Rue Soufflot geeft hem een ​​perspectief tot aan de Jardin du Luxembourg.

Oorspronkelijk gepland, in de achttiende eeuw, als een kerk die het heiligdom van Saint Geneviève zou huisvesten, is dit monument sinds de Franse Revolutie bedoeld om grote figuren te eren die de geschiedenis van Frankrijk hebben gekenmerkt, behalve voor militaire carrières die normaal gesproken worden gewijd aan Militair Pantheon van Invalides. Er zijn met name Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Louis Braille, Sadi Carnot, Émile Zola, Jean Jaurès, Jean Moulin, Jean Monnet, Pierre en Marie Curie, André Malraux of zelfs Alexandre Dumas begraven, die zijn intrede deed in 2002. Germaine Tillion, Geneviève de Gaulle-Anthonioz, Jean Zay en Pierre Brossolette deden daar hun intrede op 27 mei 2015. Simone Veil, vergezeld van haar echtgenoot Antoine Veil, ligt daar begraven sinds 1 juli 2018.

De architectuur hervat met name de gevel van het Pantheon in Rome, gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. AD, bekroond door een koepel geïnspireerd op de Tempietto van de kerk van San Pietro in Montorio. De verschillende tekeningen van de constructie, de versiering, de inscripties en de symbolen die daar voorkomen, laten de constructie - traag en contrasterend - van de Franse natie doorkruisen. Dit monument, beschouwd als een plaats van herinnering, is open voor het publiek en wordt beheerd door het Centre des monuments nationaux.

Bezoek de omgeving

France - Ile-de-France - Paris - Paris