Francia Történelmi Audioguides Szövetség

Szent kápolna

audioguide magyarul


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Holy Chapel      Heilige Kapelle    Heilige kapel    Santa Cappella    Capilla Santa    Святая часовня    圣堂     a capela sagrada    det heliga kapellet    det hellige kapellet    Sainte-Chapelle(Święta Kaplica w Paryżu)    το Άγιο Παρεκκλήσι    Szent kápolna    Svatá kaple v Paříži
Android - töltse le ingyen az alkalmazást a Google Playről iPhone- Download App IOS from the App Store


 Szent kápolna
Az Île de la Cité-re épült Sainte-Chapelle-t (más néven Sainte-Chapelle du Palais-t) kifejezetten a Töviskorona, az Igaz Kereszt egy darabjának és a Szenvedély egyéb ereklyéinek otthont adták.

A legszebb ereklyék elhelyezéséhez méltó emlékmű A 13. század elején II. Courtenayi Baudouin császárnak, Konstantinápoly utolsó császárának sürgősen pénzügyi támogatásra volt szüksége. A lehető leggyorsabb segítség érdekében értékesíti ereklyéi közül a legdrágábbat: a Töviskoronát, vagyis Jézus Krisztus fejére tett koronát keresztre feszítése előtt. Abban a reményben, hogy elfogót és szövetségest talál az új keresztes hadjárat megkezdéséhez, 1237-ben hosszú utat tett meg Európában, amelynek során megismerkedett IX. Lajos francia királlyal. Ha utóbbi nem hajlandó új expedíciót indítani, mindazonáltal nagyon érdekli a Szent Korona és a Velencében ígért ereklyék. 135 ezer font összegért cserébe a Töviskoronát Franciaországba hozták és 1239-ben Párizsba érkeztek.

Másnap nagy ünnepséget szerveznek, amelynek során az ereklyét a Saint-Nicolas de la Cité kápolnában helyezik el. Három évvel később két új, a Baudouin II által eladott ereklye eljut Párizsba: a szenvedély ereklyéje és az Igaz Kereszt része (kereszt, amelyen Jézust keresztre feszítették volna). A Jézus és keresztre feszítésének történetének közvetlen tanúinak tekinthető, a király birtokában lévő három ereklye a keresztények által különösen tisztelt darab. IX. Lajos (Saint Louis) ezért úgy dönt, hogy ezeket az értékes ereklyéket sokkal rangosabb helyre helyezi, mint a kis Saint-Nicolas-kápolna. Így elrendelte, hogy építsenek egy új kápolnát az Ile de la Cité volt királyi palotája falai között, amelyet kifejezetten a szent ereklyék elhelyezésére szántak.

Látogassa meg a környéket

France - Ile-de-France - Paris - Paris