Franska federationen för historiska audioguider

Slottet i Versailles

ljudguider på svenska


Play

Gratis ljudguide

fr    Palace of Versailles    Schloss Versailles     Kasteel van Versailles    Reggia di Versailles    Palacio de Versalles    Версальский дворец    凡尔赛城堡    O Palácio de Versalhes    Slottet i Versailles    Slottet i Versailles    Pałac wersalski    Το Παλάτι των Βερσαλλιών    Palác ve Versailles    Versailles-i kastély
Android - ladda ner applikationen gratis på Google Play iPhone- Ladda ner App IOS från App Store


 Slottet i Versailles
Slottet i Versailles är det näst mest besökta historiska monumentet i Frankrike, strax efter Louvren. Beläget i Yvelines-avdelningen (78) är det lätt att nå från Paris.

Känd som den mest överdådiga byggnaden av "Sun King", vars förverkligande delegerades till den berömda arkitekten Louis Le Vau, blev Versailles slott kungens och hans hovs permanenta bostad från maj 1682. Mer än en enkel byggnad syftar till att förhärliga monarkisk makt och fransk kunskap, detta slott är också ett politiskt medel för Louis XIV att kontrollera sin turbulenta adel. Det var faktiskt Frondes trauma (1648-1653) under hans barndom som fick den unga kungen att centralisera adelsmännen i Versailles. Detta förklarar delvis byggnadens imponerande proportioner, som sträcker sig över 63 154 m2, uppdelat i 2 300 rum, varav 1 000 ingår i museet.

När Ludvig XIV dog 1715 var den framtida Ludvig XV bara fem år gammal, så det var hans kusin hertigen av Orleans som tog över regentet och flyttade tillbaka till Paris. Vid Ludvig XV: s anslutning 1723 blev slottet återigen hemmet för den franska monarkin fram till den 6 oktober 1789. Därefter bebor slottet ibland de stora figurerna från de olika politiska regimerna som efterträder varandra i Frankrike som Napoleon I, Louis XVIII, Charles X, Louis-Philippe I, Napoleon III ...

Att besöka slottet i Versailles handlar inte bara om att beundra Anciens Régimes arkitektoniska skönhet och prakt. Det går också in på kungarnas och deras släktingars integritet och upptäcker domstolsintriger för att uppfatta ett fragment av vårt förflutna.

Historien om slottet i Versailles

Louis XIII sa "den rättvisa"

För sin första jakt fördes den unga Dauphin - den framtida Ludvig XIII - till Versailles den 24 augusti 1607. Han upptäckte där en plats full av vilt där hans far Henri IV gillade. Enligt sin läkare Héroard, som noterade detta första besök, verkade han inte återvända dit före 1617. Han återvände dit 1621 och den som har varit kung sedan 1610 brinner för den perfekta miljön för jaktaktiviteten: idealiskt beläget mellan huvudbostaden Saint-Germain-en-Laye och Paris, de omgivande skogarna vimlar av vilt.

Ludvig XIV solkungen

Paret Versailles / Louis XIV verkar oskiljaktigt eftersom Versailles identifieras med Louis XIV och vice versa. Om den första existerade långt före den andra, mycket ung, hade Louis XIV en verklig passion för Versailles och bestämde sig för att utvidga den långt utöver de gränser som hans far hade satt. Suveränen hade en verklig vision för platsen, blev en arkitekt och byggde sitt livs mästerverk som kommer att förbli evigt förknippat med honom.

Den framtida Ludvig XIV kom till Versailles för första gången i oktober 1641, när hans far Louis XIII skickade honom dit med sin bror för att fly en epidemi av smittkoppor som rasade vid Château de Saint-Germain-en-Laye. Det är tveksamt att Louis XIV, knappt tre år gammal, kommer ihåg detta första besök ... Det var inte förrän 1651 att ha ett riktigt omnämnande av den nu kungen i Versailles. Där tog han "underhållningen av jakten", enligt Gazette de France den 18 april, i sällskap med sin guvernör, innan han mottogs till middag av kaptenen på slottvakterna, René de Longueil, president för Maisons. Från det datumet återvände den unga suveränen regelbundet varje år i sällskap med sin bror, sin mor Anne av Österrike och kardinal Mazarin.

Louis XV den "älskade"

Vid Louis XIVs död i september 1715 övergav domstolen Versailles för Vincennes och nådde sedan snabbt Paris följande december. Gården upplevde sedan en lång period av övergivande. Guvernören för platsen får fontänerna att spelas varannan vecka för att upprätthålla lite underhållning. Platsen är fortfarande en nyfikenhet och tsaren Peter den store kommer att besöka den två gånger mellan maj och juni 1717. Det var inte förrän den 15 juni 1722 som den unga Louis XV på hans begäran återvände till Versailles. Hans första intresse är att slutföra sin farfars far, men också att skapa mer intima och avskilda utrymmen för att slutföra sin utbildning. Hans blyghet ledde honom till att multiplicera dessa små skåp där han kände sig mer bekväm än i Louis XIVs allmänna utrymmen.

Louis XVI

Född i Versailles, precis som sin farfar, blev Louis XVI kung nästan tjugo år gammal. Firandet av hans äktenskap 1770 vid Kungliga Operan med ärkehertiginnan i Österrike Marie-Antoinette markerar en av de största händelserna i Versailles i slutet av 1700-talet. Till skillnad från sin farfar tillbringade Louis XVI större delen av sin tid i Versailles, där han hade gjort flera interiörarbeten.

Besök omgivningen

France - Ile-de-France - Yvelines - Versailles